Mijn kind wil alleen in zijn luier poepen. Wat moet ik doen?

Mijn zoon is al ruim een jaar overdag plas-zindelijk. Voor het poepen wil hij een luier om. Ik geef hem die altijd, omdat ik bang ben dat hij het anders gaat ophouden, met nog grotere problemen tot gevolg. Zodra ik hem de luier af doe houdt hij het op en wacht net zo lang totdat hij weer zijn luier omkrijgt. Hij gaat over 2 maanden naar de basisschool. Ik ben ten einde raad. Hij kan toch niet voor altijd in een luier zitten?

Antwoord.

De meeste kinderen worden in een keer zindelijk voor zowel plassen als poepen. Een deel van de kinderen zal eerst plas zindelijk zijn en een tijdje later volgt dan ook de poep zindelijk vanzelf. Heb dus als eerste geduld en geef je kind de kans te oefenen, net zo lang totdat hij ook op de wc durft te poepen.

Is je kindje al een paar maanden plas zindelijk en wil hij nog steeds in de luier poepen, of begint de school binnenkort? Dan kun je je afvragen of het wel vanzelf gaat veranderen.

Wat kun je doen? Tips om je kind te laten poepen op de wc

1. Weet als ouder dat het vaker voorkomt. Het is heel fijn als je kindje in één keer plas en poep zindelijk is, maar sommige kinderen hebben er echt moeite mee. Dan is het fijn als jij als ouder helpt. Het is niet vreemd om je kindje te helpen, sommige kindjes hebben nu eenmaal soms extra hulp nodig.

2. Let op zijn eetpatroon. De poep moet soepel eruit kunnen, maar ook niet te zacht, want dat is ook moeilijk voor een kindje. Vezels en vocht doen vaak al veel goeds.

3. Als je kindje niet op de wc wil poepen, probeer te achterhalen waarom en waarvoor je kindje bang is.

4. Zorg dat je kindje in een houding zit waarin hij goed kan poepen. Moet je kindje al moeite doen om lekker te zitten, dan gaat hij zeker niet ontspannen poepen. Hoe zit je kind op het potje of de wc?

5. Geef geen luier meer. Door het omdoen van een luier zeg je eigenlijk tegen je kindje: ‘Je kan het nog niet, dus dan maar in de luier.‘ of ‘ Het is goed in de luier te poepen’. Terwijl je het helemaal niet wilt.

6. Als je al veel hebt geprobeerd en het nog niet gaat, weet dan dat er experts bestaan die ervaring hebben in het helpen poepzindelijk worden van je kind. Je kunt hier een afspraak maken.

Tenslotte vond ik nog een leuke post op facebook:

 

Na een paar pogingen onze dochter zindelijk te maken, hebben we Debby ingeschakeld. Plassen deed ze wel al zelf, maar de grote boodschap deed ze alsmaar in haar broek. En we zaten met een deadline omdat ze naar school moest.

De tips en aanpak die Debby ons mee gaf, namelijk dat ze op haar leeftijd best wat strenger/duidelijker mochten zijn over is hygiëne, werkte direct. Niet 100% zindelijk, maar het besef was er en ze hield het vanaf dat moment op totdat ze ‘s avonds haar nachtluier om had. Voldoende zindelijk om naar school te kunnen dus.

En een aantal weken later (na er even wat minder druk op te leggen) hebben we weer een poging gedaan om haar het op het potje te laten doen, met direct succes.

We hebben 3 videocalls gehad met Debby. Ze luistert en geeft gedegen advies.

Marleen Delisse

Wat zijn we blij dat we het telefonisch consult met Debby hebben aangevraagd. In eerste instantie best een drempel om overheen te stappen, maar zo waardevol. En de drempel viel achteraf ook alles mee. Het gesprek was informeel en ontspannen.
Het zindelijk krijgen van onze zoon van ruim 3,5 jaar oud zat muurvast. Dit had een hoop negativiteit tot gevolg, zowel bij hem als bij ons.
Debby zorgde voor een positieve ommekeer, gaf praktische tips en een stukje inzicht.
Direct erna merkten we al verschil en nog geen 2 weken later was hij helemaal zindelijk.
We willen snel gaan starten met de nachten.

Bo Schunselaar

Debbie heeft ons erg goed geholpen om onze zoon van 4 zindelijk te krijgen, nadat we dit twee jaar zonder succes aan het proberen waren. Ze komt snel tot de kern van het probleem en geeft concrete handvatten. Ook fijn contact via videoconsulten.

Pim Weijenborg

Debby heeft ons geleerd ons kind te helpen bij het zindelijk worden. Ze is oprecht en stuurt je de juiste kant op met tips en advies. Ik heb mij de afgelopen twee weken minder gestresst gevoeld dan het afgelopen jaar. Na 1 consult ging het al heel snel goed, 0 vieze broeken meer thuis! Je voelt je gehoord en gesteund.

Laura Klaver-Vermij