Hulp bij zindelijkheidVanzelf zindelijk

Het lijkt soms alsof de kinderen om je heen vanzelf zindelijk worden. Dit zijn kinderen die van de ene op de andere dag zeggen: ‘Ik hoef geen luier meer.’ Deze kinderen krijgen geen ongelukjes meer en geven het keurig aan als zij naar de wc moeten.

Hoe kan het dat het bij deze kindjes lukt om ‘vanzelf’ zindelijk te worden?

Soms lukt het omdat zij vriendjes hebben op het kinderdagverblijf die al zindelijk zijn. Zij zien dit en willen dit ook. Andere kinderen voelen van ‘nature’ aan dat zij liever niet meer in de luier hun behoefte moeten doen, maar op de wc. Zo kunnen er nog vele andere redenen zijn, maar gelukkig voor deze kinderen en hun ouders is de zindelijkheid spontaan ontstaan.

Als de zindelijkheid niet vanzelf gaat.

Echter, de meeste kinderen moeten geholpen worden om zindelijk te zijn. Het is heel belangrijk dit te weten, anders zit je als ouders te wachten tot je kindje vanzelf zindelijk wordt, terwijl je kindje helemaal niks lijkt aan te geven. Het gevolg is dat je kindje, nog steeds in zijn luier plast en poept of de hele dag ongelukjes heeft. Dit is heel jammer, zeker als het niet nodig is.

Lang geleden was het gebruikelijk dat de ouders, meestal de moeder, het kindje hielpen bij het zindelijk worden. Je kunt dit nu nog steeds doen, als je wilt. Bovendien is het leuk om te doen.

In dit artikel kun je in het kort lezen hoe je je kind kunt helpen zindelijk te worden. De stappen kun je terugvinden in het boek Potty training is as easy as children playing.

Wat als het niet lukt?

Soms heeft je kindje een extra setje nodig, of weet jij als ouder niet hoe je het beste verder kunt. Voor al je vragen omtrent zindelijkheid is er hulp.

Veel voorkomende onderwerpen zijn:

  • niet willen stilzitten op de wc of het potje.
  • ’s nachts nog niet zindelijk
  • angst voor de wc
  • begrijpen waarvoor het potje is
  • niet zelf aangeven dat hij naar de wc moet
  • heel veel plas en/of poepongelukjes op een dag

Hoe vind je hulp bij zindelijkheid?

Je kunt contact opnemen met een zindelijkheidsexpert. Zij helpt je verder, zodat de zindelijkheid van je kindje soepeler gaat.

Tijdens een consult, wordt gekeken waarom de zindelijkheid bij jouw kindje niet gaat zoals je wilt. Er wordt niet niet alleen gekeken naar het gedrag van je kindje, maar ook naar de eetgewoontes en andere factoren die invloed kunnen hebben. Kortom: een totaal beeld van je kind. Vervolgens krijg je tips en advies hoe je concreet met je kindje verder kan.

Vaak zijn twee tot drie gesprekken voldoende, soms wat meer. Als je kindje maar zindelijk wordt op een liefdevolle manier.

In dit artikel staan een aantal veel voorkomende problemen en oplossingen hiervoor.

Heb je een vraag bij het zindelijk worden van je kind? Je hoeft er niet mee te blijven zitten.

Debby heeft ons geleerd ons kind te helpen bij het zindelijk worden. Ze is oprecht en stuurt je de juiste kant op met tips en advies. Ik heb mij de afgelopen twee weken minder gestresst gevoeld dan het afgelopen jaar. Na 1 consult ging het al heel snel goed, 0 vieze broeken meer thuis! Je voelt je gehoord en gesteund.

Laura Klaver-Vermij

Heel prettig geholpen door Debby met een uitgebreid consult en kort maar krachtig follow up consult. Ze vraagt goed door om een volledig beeld van de situatie te krijgen en geeft duidelijke concrete adviezen, die bij de zindelijkheid van onze peuter erg goed geholpen hebben. Zeer tevreden!

Marianne Welmers

Debby vraagt heel goed door en weet daarom precies waar we stonden en wat de volgende stap moest zijn om onze zoon te helpen met zindelijk worden. Ze heeft mij heel goed advies gegeven. Dank je wel Debby! Ik ben heel blij met je oprechte en persoonlijke aanpak. Hij is nu zindelijk geworden met 1 maand na ons eerste gesprek🎉

Sharona van Zomeren-Brom

Wat zijn we blij dat we het telefonisch consult met Debby hebben aangevraagd. In eerste instantie best een drempel om overheen te stappen, maar zo waardevol. En de drempel viel achteraf ook alles mee. Het gesprek was informeel en ontspannen.
Het zindelijk krijgen van onze zoon van ruim 3,5 jaar oud zat muurvast. Dit had een hoop negativiteit tot gevolg, zowel bij hem als bij ons.
Debby zorgde voor een positieve ommekeer, gaf praktische tips en een stukje inzicht.
Direct erna merkten we al verschil en nog geen 2 weken later was hij helemaal zindelijk.
We willen snel gaan starten met de nachten.

Bo Schunselaar

Nadat de zindelijkheidstraining bij mijn jongste dochtertje niet vlot verliep en haar eerste dag in het kleuterklasje steeds dichter bij kwam, heb ik de hulp van Debby ingeschakeld. In een twee-wekelijks consult heeft Debby op maat advies & gouden tips gegeven, en maakten we duidelijke afspraken over de opbouwende aanpak. Dit heeft ertoe geleid dat als full time werkende mama, & in samenwerking met de school, ons dochtertje in 6 weken tijd overdag zindelijk is geworden. De aanmoedigende woorden en het duidelijke advies van Debby waren hierbij goud waard.

Ruth de Smedt

Na een paar pogingen onze dochter zindelijk te maken, hebben we Debby ingeschakeld. Plassen deed ze wel al zelf, maar de grote boodschap deed ze alsmaar in haar broek. En we zaten met een deadline omdat ze naar school moest.

De tips en aanpak die Debby ons mee gaf, namelijk dat ze op haar leeftijd best wat strenger/duidelijker mochten zijn over is hygiëne, werkte direct. Niet 100% zindelijk, maar het besef was er en ze hield het vanaf dat moment op totdat ze ‘s avonds haar nachtluier om had. Voldoende zindelijk om naar school te kunnen dus.

En een aantal weken later (na er even wat minder druk op te leggen) hebben we weer een poging gedaan om haar het op het potje te laten doen, met direct succes.

We hebben 3 videocalls gehad met Debby. Ze luistert en geeft gedegen advies.

Marleen Delisse
Over de persoonlijke consulten met Debby ben ik erg tevreden. We waren met de methode uit het boek ‘Zindelijk maken is kinderspel’ al een eind op weg om ons dochtertje te helpen zindelijk te worden, maar na een tijdje liepen we vast. Debby heeft er met concrete en eenvoudige adviezen voor gezorgd dat we grote stappen konden maken. Haar benadering heb ik als zeer positief ervaren: ontspannen en respectvol voor ouders en kind. Hierbij benadrukte ze wat al goed ging en had ze oog voor wat paste bij ons gezin. Ondertussen draagt ons dochtertje alleen nog een luier bij het slapen. Bedankt, Debby! 
Laura