Hulp bij zindelijkheidHet lijkt soms alsof de kinderen om je heen vanzelf zindelijk worden. Dit zijn kinderen die van de ene op de andere dag zeggen: ‘Ik hoef geen luier meer.’ Deze kinderen krijgen geen ongelukjes meer en geven het keurig aan als zij naar de wc moeten. Soms hebben zij vriendjes op het kinderdagverblijf die al zindelijk zijn en willen zij dit ook. Anderen voelen van ‘nature’ aan dat zij liever niet meer in de luier hun behoefte moeten doen, maar op de wc. Als je zo een kind hebt, is het natuurlijk heel fijn voor de kinderen zelf en hun ouders.

Echter, de meeste kinderen moeten geholpen worden om zindelijk te zijn. Het is heel belangrijk dit te weten, anders zit je als ouders te wachten tot je kindje vanzelf zindelijk wordt, terwijl je kindje helemaal niks lijkt aan te geven. Het gevolg is dat je kindje, nog steeds in zijn luier plast en poept of de hele dag ongelukjes heeft. Dit is heel jammer, zeker als het niet nodig is.

Lang geleden was het gebruikelijk dat de ouders, meestal de moeder, het kindje hielpen bij het zindelijk worden. Je kunt dit nu nog steeds doen, als je wilt. Bovendien is het leuk om te doen.

In dit artikel kun je in het kort lezen hoe je je kind kunt helpen zindelijk te worden. De stappen kun je terugvinden in het boek Zindelijk maken is kinderspel.

Stap 1. Zet je kindje op het potje of de wc.

Het gaat erom dat je kindje went aan op het potje te zitten en het daar leuk vindt. Dit werkt het beste als je je kindje niet alleen laat, maar bij hem blijft. Veel kindjes willen niet alleen zijn. Als je bij hem blijft terwijl hij op de wc zit, zal hij zich prettig voelen. Je kunt hem bijvoorbeeld voorlezen. Je kunt ook iets anders doen, wanneer je kind op het potje zit, zoals samen liedjes zingen. Wanneer je kindje rustig zit en leuk speelt zal er iets in het potje vallen: een plasje en/of poepje.

Stap 2. Het eerste succes.

Je bent natuurlijk heel blij dat je kindje wat in het potje doet. Laat dit merken, door iets te zeggen als:’ Goed gedaan.’

Tegenwoordig werken veel ouders en kinderdagverblijven met beloningssystemen. Als dit werkt voor jouw kindje kun je het zeker gebruiken. Het gaat erom dat je kindje droog blijft en geen ongelukjes maakt.

Zelf heb ik nooit beloningen gegeven, als mijn kindje iets in het potje deed. Ik hoop dat mijn kinderen blij zijn als mama of papa zegt: ‘Knap, hoor’.

Stap 3. De dagelijkse routine.

Je kunt je kindje steeds vaker op het potje zetten. Hoe vaker je kindje op het potje gaat, hoe meer succes hij zal hebben. Dit is ook logisch: hoe meer hij oefent, hoe beter hij wordt.

Geleidelijk wordt het gebruik van het potje een onderdeel van de dagelijkse routine met je kindje. Doordat je kindje op het potje plast en poept, zal de luier droog blijven. Waarom dan nog een luier dragen? Dat hoeft niet meer. De luier is overbodig geworden. Je kindje is overdag zindelijk.

Stap 4. Je kindje gaat het zelf aangeven.

Je kindje zal naast dat jij hem helpt, ook zelf gaan aangeven wanneer hij behoeft heeft. Dit doet hij soms met woorden, soms zal hij zelf op het potje gaan zitten. Zolang je kindje nog niet alle plasjes en poepjes op het potje doet, is het het beste om hem te blijven helpen. Totdat je merkt dat het niet meer nodig is.

Stap 5 De nachten droog doorkomen

De meeste kinderen worden eerst overdag droog en daarna de nachten. Hiervoor hoef je meetal niks te doen. Wanneer je kindje overdag droog is, volgen de nachten vanzelf.

Soms heeft je kindje een extra setje nodig, of weet jij als ouder niet hoe je het beste verder kunt. Voor al je vragen omtrent zindelijkheid is er hulp.

Hoe vind je hulp bij zindelijkheid?

Je kunt contact opnemen met een zindelijkheidsexpert, zoals bijvoorbeeld de schrijver van het boek Zindelijk maken is kinderspel. Zij helpt je verder, zodat de zindelijkheid van je kindje soepeler gaat.

Tijdens een consult, wordt gekeken waarom de zindelijkheid bij jouw kindje niet gaat zoals je wilt. Er wordt niet niet alleen gekeken naar het gedrag van je kindje, maar ook naar de eetgewoontes en andere factoren die invloed kunnen hebben. Kortom: een totaal beeld van je kind. Vervolgens krijg je tips en advies hoe je concreet met je kindje verder kan.

Vaak zijn twee tot drie gesprekken voldoende, soms wat meer. Als je kindje maar zindelijk wordt op een liefdevolle manier.

In dit artikel staan een aantal veel voorkomende problemen en oplossingen hiervoor.

Heb je een vraag bij het zindelijk worden van je kind? Je hoeft er niet mee te blijven zitten.