Hoe reageren op een ongelukje.Tijdens de zindelijkheidstraining plast of poept je kind vast en zeker een keer in zijn broek. Niet erg natuurlijk, maar wat is een goede reactie en hoe zet je de training succesvol door?

Hoe reageren op een ongelukje en wat is een ongelukje?

Als je bezig bent met de zindelijkheidstraining is het onontkoombaar dat je kind eens in zijn broek plast of poept. Dit is helemaal niet erg en hoort er nu eenmaal bij. Je kind is nog aan het leren zindelijk te zijn en moet nog wennen aan deze nieuwe situatie. Bovendien draagt hij vaak ook nog een luier. Best verwarrend.

Oorzaken ongelukjes

Gebeurt er een ongelukje, kijk dan goed naar je kind en ga bij jezelf na wat de reden van dit ongelukje zou kunnen zijn. Een aantal voorbeelden:

  • Heb je weinig tijd, ga je niet meer mee naar de wc, of ben je er de afgelopen keren niet bij geweest? Dan is dit misschien de reden. Blijf er weer bij en kijk of het verbetert
  • Andere omgeving: ben je een dagje de deur uit, schiet de vaste routine (na elk slaapje en elk hapje/maaltijd op het potje of naar de wc) er nog wel eens bij in. Blijf vasthouden aan die routine, waar je ook bent
  • Veel prikkels: een kind dat druk aan het spelen is, op een verjaardag bijvoorbeeld, kan vergeten dat hij moet plassen. Hij is uit zijn routine. Blijf je kindje in de gaten houden en help hem op de vaste momenten met naar de wc te gaan
  • Stress bij de ouders: kinderen voelen stress als geen ander. Drukke ouders vergeten hun kind nog wel eens op de vaste momenten op het potje te zetten. Voel je niet schuldig, maar pak de routine weer op

Hoe reageren op een ongelukje?

Ongelukjes zijn totaal niet erg. Het is alleen wel belangrijk hoe je reageert op zo’n moment. Blijf ontspannen en ga zeker niet straffen: kinderen vinden het over het algemeen zelf helemaal niet leuk om het in hun broek te doen.

Laat je kind wel weten dat dit niet de bedoeling is. Vertel dat hij hoort te poepen en plassen op het potje of op de wc. Maar wees niet te streng. Ook niet voor jezelf, trouwens. Ongelukjes horen er nu eenmaal bij als je kind leert om zindelijk te zijn.

Wat doe je na een ongelukje?

Als er een ongelukje gebeurt schrikt een kind vaak zo, dat hij zijn plas of poep ineens ophoudt. Zet je kind na een ongelukje dan ook op het potje of op de wc zodat hij kan uitpoepen of -plassen. Daarna kun je de boel schoonmaken en je kindje schone kleren aantrekken. Je vertelt hem dat het niet erg is maar de volgende keer niet te vergeten na een hapje of drankje naar de wc te gaan.

Zo voorkom je een tweede ongelukje en leert je kind direct dat dit de plek is waar hij hoort te poepen en plassen.

Terugval

Wanneer ongelukjes structureel worden, is er sprake van een terugval.

Belangrijk bij een terugval is te kijken naar de mogelijke oorzaak, zodat je kind weer snel zindelijk is. Wil je dit samen doen? Het best kun je hiervoor een afspraak maken voor een consult.

(Dit artikel is geschreven door Ouders van Nu n.a.v. een interview met Debby Mendelsohn)